Matura
Liliana: | | 1 | |
Kiedy funkcja y=(− |
| m−2)x jest malejąca? |
| | 2 | |
Nierówność x<x
2 jest spełniona dla:
1. x∊(1,+
∞)
2. x∊(−
∞,1)
3. x∊(−1,0)
4. x∊(−
∞,0)∪(1,+
∞)
Proste l i k są prostopadłe i mają równania l: −x−8y+10=0, k: y=(1−m)x+4. Wówczas m=?
1. −7
2. 7
3. −1
4. 1
Trójkąt ostrokątny ABC jest wpisany w okrąg o środku O. Jeśli /∠OAB/= 12 stopni, to /∠ACB/=
1. 24 stopnie
2. 48
3. 78
4. 156
Dany jest odcinek AB o środku S. Jeśli A = (2, −5) i S = (1, −9), to:
A. B = (0,13)
B. B = (4, −23)
C. B = (−4, 23)
D. B = (0, −13)
16 sty 21:02
Jolanta: y=ax+b malejąca jezeli a<0 rozwiąż
16 sty 21:17
Jolanta: | | 1 | | 1 | |
y=(− |
| m−2)x czyli a= |
| m−2 wiesz już ? |
| | 2 | | 2 | |
16 sty 21:33
Pełcio: x2−x>0
x(x−1)>0
x∊(−∞,0)∪(1,+∞)
16 sty 21:42
Dominika: m >−4
m∊(−4, +
∞)
16 sty 21:43
Pełcio: l ⊥ k ↔ gdy a1*a2=−1
16 sty 21:44
Jolanta: x<x2
0<x2−x
x(x−1)>0 wiesz już ?
16 sty 21:50
Dominika: Ale jak stworzyć y=ax+b z prostej l: −x−8y+10=0 tak by odczytać to a1?
16 sty 21:58
Jolanta:

x(x−1)=0
x=0 v x=1
16 sty 22:01
Jolanta: Po kolei daj odpowiedz to tego zadania
16 sty 22:02
Jolanta: zaznaczylam x(x−1) <0
w zadaniu masz x(x−1)>0
16 sty 22:03
Dominika: Dziękuję Jolanta, to zadanie już skończyłam i rozumiem
16 sty 22:08
Jolanta: jezeli masz x∊(−∞,0)v (1,∞) to dobrze
to następne z postaci ogolnej prostej przechodzimy na postac kierunkową
−x+10=8y |:8
16 sty 22:11
Dominika: Jaka będzie ostatecznie ta postać kierunkowa, bo nie mogę jej wyliczyć?
16 sty 22:22
Jolanta: ile ci wyszlo po podzieleniu przez 8
16 sty 22:24
16 sty 22:30
16 sty 22:32
Pełcio: to jakie jest a?
16 sty 22:33
16 sty 22:33
Jolanta: | | 10 | |
tak  pomylilam |
| |
| | 8 | |
16 sty 22:34
Sandra: czyli drugie zadanie:
−1+m= −8
m= −7
16 sty 22:40
Jolanta: tak
16 sty 22:41
Dominika: Tak, dziękuję Sandra, właśnie pisałam tą odpowiedź
16 sty 22:42
Pełcio: 3 zadanie kąt wpisany i środkowy oparte na tym samym łuku, więc
16 sty 22:46
Pełcio: ostatnie zadanie:
B(x,y)
16 sty 22:48
Pełcio: x=0
y=−13
16 sty 22:48
Dominika: A w 3) jaki wyjdzie końcowy wynik?
16 sty 22:56
Jolanta:

OAB=12
0 ABO=12
0
AOB=180
0−24
0=156
0
| | 1 | | 1 | |
ACB= |
| AOB= |
| *1560=780 |
| | 2 | | 2 | |
16 sty 23:00
Pełcio:

OAB=OBA=12
AOB=180−12*2= 156
przepraszam nie umiem tutaj rysować

mam nadzieję, że jasne
16 sty 23:02
Jolanta: 2x
s−x
A=x
B 2y
s−y
A=y
B
16 sty 23:04
Dominika: Oczywiście, że jasne! Rysunki piękne i zrozumiałe

Dziękuję Wam za pomoc
16 sty 23:06
Jolanta:
16 sty 23:12