Równanie trygonometryczne
Ith: Hej, mam problem z równaniem
sinx+sin2x+sin3x=0
Nie mogę dojść do logicznego skrócenia mimo rozpisywania ze wzorów na podwojone kąty etc
Będęwdzięczna za pomoc
16 sty 21:00
Mila:
| | x+2x | | x−2x | | 3x | | 3x | |
2 sin |
| *cos |
| +2 sin |
| *cos |
| =0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3x | | x | | 3x | |
2sin |
| *(cos |
| +cos |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3x | | x | | 3x | |
sin |
| =0 lub (cos |
| +cos |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
teraz już będzie łatwo
16 sty 21:14
Eta:
sinx+sin(3x)+sin(2x)=0
2sin(2x)*cosx +sin(2x)=0
sin(2x)( 2cosx+1)=0
....................
dokończ
16 sty 21:14
Ith: Dzięki wielkie, dalej pójdzie bez problemu ;3
16 sty 21:16