Jak policzyć tę całkę? Proszę o pomoc.
bb: ∫√x ex dx
16 sty 20:54
Jerzy:
Dwa razy przez części :
1) e
x = v'
16 sty 21:31
jc: Jerzy, jaki jest wynik?
16 sty 21:39
atom: Jerzy nie ma racji

− wydaje mi się, że składniki całkowania redukują się do zera.
16 sty 21:51
Jerzy:
Tak...liczyłem w pamięci, ale jednak się nia zapętli.
16 sty 22:29
klon: A jednak się zapętla.
Jeżeli podstawiać jak Jerzy proponujesz, to po wykonaniu 2. znów następuje powrót do całki z
tematu.
16 sty 22:57
ada: trudne
16 sty 23:30
jc:
x=t2
∫ √xex dx = 2 ∫ t2 et2 dt = ∫ t (et2) ' dt = t et2 − ∫et2 dt
Ta ostatnia całka to funkcja błędu.
16 sty 23:35
jc: Nie zupełnie, funkcja błędu mam minus przed t2.
16 sty 23:36
ada: Jaki zatem wniosek − nie da się jednoznacznie rozwiązać?
17 sty 08:23
jc: Nigdy nie ma jednoznaczności, co niektórzy podkreślają dodając na końcu stałą C.
W rozpatrywanym przypadku wynik nie wyraża się przez funkcje elementarne.
17 sty 10:25
ada: Czy funkcja błędu miałaby wpływ na wynik, gdyby całka była oznaczona?
17 sty 16:18
Adamm: co masz na myśli?
gdyby całka była oznaczona to można byłoby ją policzyć, chociaż pewnie tylko w przybliżeniu
17 sty 16:20
ada: Na przykład dolna granica całkowania 1, a górna 2.
Czy da się wówczas obliczyć wartość ∫√x ex dx?
17 sty 22:21
next:
1 gru 16:13