matematyka
rollo: proszę o dokładne opisanie i rozwiązanie tego zadania . wyznacz pole trójkąta prostokatnego o
przyprostokatnej 5cm i przeciw prostokatnej 12 cm. proszę o jak najszybsze rozwiazanie tego
zadania i dokładne wypisanie wszystkich danych żebym wiedział jak rozwiazywac podobne
zadania. błagam o jak najszybsze rozwiazanie tego zadania. pleaseeeeee

15 sty 09:15
zyta:

Dane:
b=5cm −−−−−−−−−−−−>przyprostokątna
c=12cm−−−−−−−−−−−>przeciwprostokątna
Szukane:
a=?−−−−−−−−−−−−−−−−−> druga przyprostokątna
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Rozwiązanie:
z tw. Pitagorasa oblicza się drugą przyprostokątną
c
2=a
2+b
2
a
2=c
2−b
2
Podstawiamy
a
2=12
2 − 5
2
a
2=144−25
a
2= 119
obliczamy pierwiastek
a=
√119
a≈10,9 cm
Druga przyprostokątna wynosi 10,9 cm
15 sty 09:59
zyta: nie wiem dlaczego tak rozstrzeliło to zadanie
15 sty 10:09
zyta: no teraz dobrze widać
15 sty 11:04