Matematyka podstawa
Dominika: 1)
| | ⎧ | x2−9 dla x∊(−∞, 1) | |
| Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)= | ⎩ | −2x−20 dla x∊<1,+∞) |
|
Liczba miejsc zerowych tej funkcji to:
A.0 B.1 C.2 D.3
16 sty 20:48
Jolanta: x2−9=(x−3)(x+3) miejsca zerowe ?
16 sty 21:20
Eta:
Odp B) x= −3
16 sty 21:21
5-latek:

ten niebieski y=−2x−20 idzie dopiero od x=1
Wiec ile bedzie miejsc zerowych ?
16 sty 21:25
Jolanta:

dziedzina czyli x od −
∞ do 1 czyli mamy tutaj jedno miejsce zerowe −3
teraz trzeba sprwdzić funkcje liniowa y=−2x−20
umiesz policzyc miejsce zerowe ?
16 sty 21:29
Eta:
Nie trzeba rysować wykresów

Dla x∊(−
∞, 1) x
2−9=0 ⇒ x=3 >1 lub x= −3<1
x= −3 −−− jedno miejsce zerowe
dla x∊ <1,
∞) −2x−20=0 ⇒ x= −10 <1 −− nie jest miejscem zerowym
Odp: B)
16 sty 21:29
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
Przerabiam teraz okregi .
16 sty 21:31
Dominika: Dziękuję za pomoc!
16 sty 21:33
Jolanta: wiem,ale próbuje wytlumaczyć
16 sty 21:34