Trygonometria
Daniel: Cześć wszystkim

Jak zamienić cos
56π na liczbę?
16 sty 20:24
5-latek: cos(90
o+60
o}= −sin60
o =
sin60
o znasz
16 sty 20:28
Daniel: @5−latek
A gdy potrzebuje znac wartosc cosiuna 56 ?
16 sty 20:30
5-latek: | | 5 | |
Wedlug mnie to |
| to jest wartosc cosinusa |
| | 6 | |
Wtedy znajac wartoc cosinusa moge z tablic odczytac kąt
16 sty 20:34
Daniel: przepraszam, tam miało być cos
56π

Gamoń ze mnie ....
To powinno się liczyć tak?
cos
56π=cos(π−
π6)=−cos
π6=−
√32 co daje nam
√32 ?
16 sty 20:40
5-latek: Tylko jest cos(−α)= cos(α)
16 sty 20:45
Daniel: Mam taki przyklad z wektorami |a|=√3, |b|=2 i cosu{5}π{6} i jak policzyć iloczyn skalarny a i
b?
16 sty 20:52
5-latek: aob= |a|*|b|* cos 150
o
| | √3 | | √3 | |
aob= √3*2*(− |
| )= policz bo cos150o= −sin60= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
16 sty 20:58
Daniel: To tak jak pisałem wcześniej cos56π=cos(π−π6)=−cosπ6=−√32. tak ? a
aob=−3. Dobrze szefie to rozumiem?
16 sty 21:03
5-latek: Dobrze rozumiesz
A szef
Daniel to jest na jaj...ch
16 sty 21:07
Daniel: Dzięki za pomoc
16 sty 21:08