AS:
f(x,y) = (x
2 + y)*e
x*y + 2
Część I − warunek konieczny
f'x = 2*x*e
x*y + (x
2 + y)*e
x*y*y = e
x*y*(2*x +x
2*y + y
2)
f'y = 1*e
x*y + (x
2 + y)*e
x*y*x = e
x*y*(1 + x
3 + x*y)
Rozwiązuje układ równań (warunek konieczny)
2*x + x
2*y + y
2 = 0 bo e
x*y ≠ 0
1 + x
3 + x*y = 0
−−−−−
2*x + y*(x
2 + y) = 0
| | −1 | |
1 + x*(x2 + y) = 0 ⇒ x2 + y = |
| wstawiam do pierwszego równania |
| | x | |
−−−−−
| | −1 | |
2*x + y* |
| = 0 ⇒ 2*x2 − y = 0 ⇒ y = 2*x2 |
| | x | |
Podstawiam do pierwszego równania
1 + x*(x
2 + 2*x
2) = 0 ⇒ 1 + 3*x
3 = 0 ⇒ x = −1/
3√3
y = 2*x
2 ⇒ y = 2*(−1/
3√3)
2 = 2/
3√9
Warunek konieczny zachodzi dlas xo = −1/
3√3 , yo = 2/
3√3
Część II − warunek wystarczający
f'xx = e
x*y**y*(2*x + x
2*y + y
2) + e
x*y*(2*x*y) =
e
x*y(2*x*y + x
2*y
2 + y
3 + 2*x*y) = e
x*y*(4*x*y + x
2*y
2 + y
3)
f'yy = e
x*y*x*(1 + x
3 + x*y) + e
x*y*x = e
x*y*(x + x
4 + x
2*y + x) =
e
x*y*(2*x + x
4 + x
2*y)
f'xy = e
x*y*x*(4*x*y + x
2*y
2 + y
3) + e
x*y*(4*x + 2*x
2*y + 3*y
2) =
e
x*y*(4*x
2*y + x
3*y
2 + x*y
3 + 4*x + 2*x
2*y + 3*y
2) =
e
x*y*(6*x
2*y + x
3*y
2 + x*y
3 + 4*x + 3*y
2)
Proszę samemu już sprawdzić czy warunek jest wystarczający
tzn. czy zachodzi
W = f'xx*f'yy − f'xy
2 > 0 dla wyliczonych x i y
Niepokoi mnie tylko podany warunek y ∊ R− , mnie wyszło y ∊ R+
Sprawdziłem wyliczone x i y są poprawne,sprawdzają układ równań.
Gdyby były problemy z dalszym obliczeniem czekam na sygnał.
Szczegółowo już opisałem komuś ten temat wcześniej,proszę poszukać postu
z takim samym problemem.
Powodzenia.