Pochodne i całki zadania
Samiiiidare:

Witam, Czy ktoś umie rozwiązać te zadania?
1)
2)
∫x ln(x)dx
3)
∫e
xsin(x)dx
4)
5)
∫(sin (x))
4 dx
6)
(ln(x+
√x2+1'
16 sty 20:14
atom: Wskazówki:
1. Podstaw ex=t
2. Przez części u=lnx, v'=x
3. Dwa razy przez części np. dwukrotnie v'=ex. Powstanie równanie i należy przenieść całkę (z
prawej strony) na lewą.
4. Rozłóż na ułamki proste, a przy mianowniku z wyrażeniem kwadratowym doprowadź do postaci
kanonicznej.
5. Skorzystać z jedynki trygonometrycznej.
6. Pochodna f. złożonej − ln(...) to funkcja zewnętrzna oraz pierwiastek.
16 sty 22:02
Samiiiidare: Coś mi nie chcą wyjść te zadania. Jakieś dziwne wyniki mi wyszły
17 sty 23:37
rusz głową: masz dziwny nick, to i wyniki ci wychodzą dziwne
18 sty 12:49
Samiiiidare: A co nick ma do wyników? Jezu naprawdę masz tak nudne życie, że przyczepiasz się do nicku?
18 sty 13:51
Jerzy:
podstawienie: e
x = t ; e
xdx = dt
| | 1 | |
= ∫ |
| dt = arctgt + C = arctg(ex) + C |
| | t2 + 1 | |
18 sty 13:55
Samiiiidare: Dziękuję :3
18 sty 13:56
Adamm: w 5) zrobiłbym to inaczej niż proponuje atom
skorzystałbym z równości cos(2x)=cos2x−sin2x
18 sty 13:58
jc:
| | eix − e−ix | | 1 | |
sin4 x = ( |
| )4 = |
| (e4ix − 4e2ix+6 − 4e−2ix+e−4ix) |
| | 2i | | 16 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
= |
| cos 4x − |
| cos 2x + |
| |
| | 8 | | 2 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
∫ = |
| sin 4x − |
| sin 2x + |
| x |
| | 32 | | 4 | | 8 | |
18 sty 14:03
Jerzy:
6)
| | 1 | | x | |
f'(x) = |
| *(1 + |
| ) |
| | x + √x2+1 | | √x2+1 | |
18 sty 14:09
Samiiiidare: Bardzo dziękuję za pomoc :3
18 sty 14:09
Jerzy:
Spróbuj sama całkę: 2)
18 sty 14:10
Samiiiidare: Wyszło mi coś takiego
∫x ln(x) dx = 1\/4 x2 (2 log(x) − 1) + c
18 sty 14:14
jc: ∫ sin4 x dx można policzyć całkując wielokrotnie przez części i tak liczą systemy
algebry komputerowej (komputery są jednak bardziej staranne i wytrwałe ode mnie).
18 sty 14:17
Jerzy:
I bardzo dobrze, tylko zamiast log(x) ma być lnx
18 sty 14:18
Jerzy:
Teraz licz: 3)
18 sty 14:19
jc: Jerzy, jaka różnica log czy ln?
18 sty 14:25
jc: No, rzeczywiście to źle wygląda, jak z jednej strony jest ln a z drugiej log.
18 sty 14:26
Jerzy:
W przyjetej w Polsce matematyce: lnx to logex , a logx to log10x
18 sty 14:28
Samiiiidare: w 3 wyszło mi
e2sinx−cosxex/2 +C
18 sty 14:28
Jerzy:
v = x v' = 1
u' = sinx u = − cosx
... i licz teraz.
18 sty 14:38
Samiiiidare: Coś chyba nie tak mi wyszło
sinex− sin2x/2 +c
18 sty 14:47
Jerzy:
Sorry ... miałem na myśli: ∫x*sinxdx
18 sty 14:50
jc: Może tak jest w szkołach, komputery na ogół wolą log (w znaczeniu ln) od log.
18 sty 14:51
Jerzy:
| | ex(sinx − cosx) | |
3) = |
| + C |
| | 2 | |
18 sty 14:53
jc:
∫ ex sin x dx = ∫ (ex)' sin x dx = ex sin x − ∫ ex cos x dx
i jeszcze raz zgodnie ze wskazówką atoma.
18 sty 14:54
Samiiiidare: A ja tego wyniku z 3 nie mogę rozbić na
ex * sinx − ex*cos x /2 +c?
18 sty 14:57
Jerzy:
Masz wynik 14:53
18 sty 14:58
Samiiiidare: kk widzę
18 sty 15:01