Prawdopodobienstwo
Ola98: rzucamy dwiema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo tego,że:
a) na obu kostkach wypadna identyczne wyniki
b) na obu kostkach wypadna parzyste liczby oczek
c)liczba oczek na pierwszej kostce bedzie większa
d) liczba oczek na pierwszej kostce bedzie wielokrotnością liczby oczek z drugiej
16 sty 19:37
Mila:
Wypisz w tabelce wszystkie zdarzenia elementarne i wybierz odpowiednie wyniki.
16 sty 19:39
KINA: a) A={1,1)(2,2)..........(6,6)}
6 1
stad P(A)= 36 = 6
nastepnie spróbuj samodzielnie.
16 sty 19:44
Ola98: Te dwa pierwsze mam zrobione tylko problem dalej mam.
16 sty 19:46
Ola98: Halo
16 sty 19:59
Ola98: Ile będzie w c)
16 sty 20:15
Mila:
No cóż , szkoda, że wypisałaś sobie tych zdarzeń.
C− na pierwszej kostce jest większa liczba oczek niż na drugiej
To wtedy, gdy rzucamy jedną kostką, potem drugą.
C={(2,1),(3,1),(3,2),(4,1),(4,2),(4,3),(5,1),(5,2),(5,3),(5,4),(6,1),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5)}
16 sty 20:31
Ola98: A w d)?
17 sty 07:43
Ola98: Halo
17 sty 21:40
Mila:
To nie masz własnej propozycji?
D={(2,1),(3,1),(4,1),(5,1),(6,1),(4,2),(6,3),(6,2), (1,1),(2,2),(3,3),(4,4),(5,5),(6,6)}
17 sty 21:50
Ola98: A co to znaczy wielokrotność na tej kostce
17 sty 22:01
Mila:
2=1*2
4=2*2, 4=1*4
6=3*2 , 6=2*3, 6=1*6
W4={0,4,1*4,2*4,3*4,...}={0,4,8,12,16,..}
17 sty 22:31