zadanie
net: | | |x| | |
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) = |
| . Wyznacz zbiór wartości funkcji f. |
| | x | |
Narysuj jej wykres.
14 sty 23:38
net: {3x−2y = 8
{ax + 4y =c
Dobierz współczynniki a i c tak, aby układ był nieoznczony
Proszę o pomoc....
14 sty 23:44
Aramis:

D
f= R\{0}
dla x >0
ZW= {−1, 1} −−− zbiór dwuelementowy
14 sty 23:49
net: Dzieki Aramis

A możesz wytłumaczyć mi mniej więcej na czym to polega? Bardzo proszę, nie za
bardzo to rozumiem....
14 sty 23:54
Aramis:
3x −2y =8 /*(−2)
i
ax +4y= c
−6x +4y = −16
i
ax +4y = c => a = −6 i c = −16 ( wtedy układ będzie nieoznaczony)
14 sty 23:55
Aramis:
x≠0 −−− bo występuje w mianowniku
z definicji bezwzględnej wartości ( modułu)
{ +x dla x ≥0
IxI = {
{ − x dla x <0
w tym zad. x ≠0
wyrażenie pod modułem IxI nie zmienia znaku przy x >0
to po opuszczeniu modułu otrzymasz tylko x
| | x | |
więc dla x >0 f(x)= |
| = 1 ... bo skracamy
|
| | x | |
wykresem jest półprosta y= 1 równoległa do osi OX
ale tylko dla x >0 ( bo takie było założenie)
następnie dla x <0 wyrażenie pod modułem IxI
po opuszczeniu zmienia znak na − x
więc f(x) = U {−x}{x}= −1
wykresem jest też półprosta y = −1 równoległa do osi OX
ale dla x <0 ( czyli po lewej stronie)
a ZW to wartości y , więc są tylko dwie albo −1 albo 1
stąd Zw= { −1,1}
Bardziej już nie potrafię tego wyjaśnić
15 sty 00:07
net: Super!

Dziekuję jeszcze raz. Bardzo mi pomogłeś
15 sty 00:21
Aramis:
15 sty 00:24