matematykaszkolna.pl
zadanie net:
 |x| 
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) =

. Wyznacz zbiór wartości funkcji f.
 x 
Narysuj jej wykres.
14 sty 23:38
net: {3x−2y = 8 {ax + 4y =c Dobierz współczynniki a i c tak, aby układ był nieoznczony Proszę o pomoc....
14 sty 23:44
Aramis: rysunek Df= R\{0} dla x >0
 x 
f(x) =

= 1
 x 
 −x 
dla x <0 f(x)=

= −1
 x 
ZW= {−1, 1} −−− zbiór dwuelementowy
14 sty 23:49
net: Dzieki Aramis emotka A możesz wytłumaczyć mi mniej więcej na czym to polega? Bardzo proszę, nie za bardzo to rozumiem....emotka
14 sty 23:54
Aramis: 3x −2y =8 /*(−2) i ax +4y= c −6x +4y = −16 i ax +4y = c => a = −6 i c = −16 ( wtedy układ będzie nieoznaczony)
14 sty 23:55
Aramis: x≠0 −−− bo występuje w mianowniku z definicji bezwzględnej wartości ( modułu) { +x dla x ≥0 IxI = { { − x dla x <0 w tym zad. x ≠0 wyrażenie pod modułem IxI nie zmienia znaku przy x >0 to po opuszczeniu modułu otrzymasz tylko x
 x 
więc dla x >0 f(x)=

= 1 ... bo skracamy
 x 
wykresem jest półprosta y= 1 równoległa do osi OX ale tylko dla x >0 ( bo takie było założenie) następnie dla x <0 wyrażenie pod modułem IxI po opuszczeniu zmienia znak na − x więc f(x) = U {−x}{x}= −1 wykresem jest też półprosta y = −1 równoległa do osi OX ale dla x <0 ( czyli po lewej stronie) a ZW to wartości y , więc są tylko dwie albo −1 albo 1 stąd Zw= { −1,1} Bardziej już nie potrafię tego wyjaśnić emotka
15 sty 00:07
net: Super! emotka Dziekuję jeszcze raz. Bardzo mi pomogłeś emotka
15 sty 00:21
Aramis: emotka
15 sty 00:24