Pomocy!!!
KINA: Oblicz ile razy pole koła opisanego na trójkącie równobocznym jest większe od pola koła
wpisanego w ten trójkąt?
16 sty 19:06
Janek191:
Te koła są podobne w skali k = R : r = 2
więc
16 sty 19:08
5-latek: wiec licz
Wzor na pole kola znany powinien byc
16 sty 19:09
KINA: Skąd wziąłeś te wzory na promienie

?
16 sty 19:16
Janek191:

R = 2 r
16 sty 19:20
5-latek: Z pamieci ze szkoly
Ale TY mozesz sobie wyprowadzuc np tak
W trojkacie rownobocznym i tylko w tym trijkacie
| | a | |
Wysokosc h w tym trojkacie = |
| √3} |
| | 2 | |
16 sty 19:27
5-latek: Rysunek zrobil
Janek191
16 sty 19:28
KINA: no wow
16 sty 19:29
KINA: Dzieki chłopaki
16 sty 19:29
KINA:
16 sty 19:30