Proszę o pomoc, podpowiedź
Paraa cziraa firra tongaaaa: Obwód rombu ma długość 32, a promień okręgu wpisanego w ten romb jest równy 2. Kąt rozwarty
tego rombu jest równy:
A) 180
0 B) 150
0 C) 135
0 120
0
14 sty 23:13
Aramis:
4a= 32 => a=8
P= a2*sinα= 64*sinα
P= p*r gdzie p−−−połowa obwodu to: p= 16
to: P= 16*2= 32
więc 64*sinα= 23 => sinα= 12 => α= 30o
zatem miara kata rozwartego jest: 180o −30o= 150o
Odp> B)
14 sty 23:24
Aramis:
chochlik

to 64*sinα =
32
14 sty 23:29
Paraa cziraa firra tongaaaa: to już wiem gdzie się wyłożyłem

źle a obliczyłem
dzięki Aramis
14 sty 23:33