Jak obliczyc tą całkę?
jola: Wydaje mi się że przez podstawienie a potem może jakoś przez części ale co podstawić za co?
16 sty 18:35
jola: ?
16 sty 18:51
Mariusz:
| | x | |
du= |
| dx v=xarcsin(x) |
| | √1−x2 | |
| | x | |
u=−√1−x2 dv=arcsin(x)+ |
| dx |
| | √1−x2 | |
16 sty 18:52
jola: a da się prościej przez np. najpierw podstawienie?
16 sty 19:05
Mariusz:
Tak jest dobrze korzystasz z liniowości całki oraz zapisujesz pierwiastek w postaci
Tak możesz podstawić np za arcsinx ale i tak całkowania przez części nie unikniesz
16 sty 19:16
jola: a pokazałbyś jak wyglądałoby to po podstawieniu za t=arcsinx i chociaż sam zapis dalej na
części..?
16 sty 19:26
Mariusz:
t=arcsin(x)
∫tsin
2(t)dt
Dalszy sposób postępowania zależy od tego jak dużo z trygonometrii pamiętasz
Pamiętasz wzory na funkcje trygonometryczne wielokrotności argumentu
lub chociaż na funkcje trygonometryczne sumy ?
Jedyne co musisz wiedzieć z trygonometrii po zastosowaniu tego podstawienia
to jedynka trygonometryczna
∫tsin(t)sin(t)dt
du=sin(t)dt v=tsin(t)
u=−cos(t) dv=sin(t)+tcos(t)
Gdybyś coś więcej pamiętała z trygonometrii to można by inaczej zapisać sin
2(t)
16 sty 19:43
jola: cos tam pamiętam ale nie wiem czy cos mi to pomoże bo nie rozumiem czemu nagle x2 w liczniku
zniknęło?
16 sty 20:05