ekstrema
zef: Mam funkcję:
| | 10x | |
f(x)= |
| dla x∊(0;10) |
| | x2+1 | |
I mam wyznaczyć największa i najmniejszą wartość w tym przedziale
liczę pochodną:
przyrównuję do zera
x=1 lub x=−1
Zostaje mi x=1 bo x=−1 odpada ze względu na założenie co do przedziału funkcji
f(1)=5
Sprawdzam też końce przedziałów, a skoro są otwarte to liczę granice:
x→0
+
x→10
−
No i według mnie to maks=5 a co z minimum ? może ktoś pomóc ?
16 sty 18:33
Janek191:

Ze względu na otwarty przedział ( 0, 10) funkcja nie ma najmniejszej wartości

ani minimum
lokalnego.
Granica źle obliczona.
0 : 1 = 0
16 sty 18:50
zef: Aha rozumiem

Jeżeli pochodna zeruje się w pewnym x
o który nie należy do przedziału f(x) to nie będzie tam
ekstremum, ale za to może być jakaś najmniejsza wartość w tym przedziale tak ?
16 sty 18:53
Janek191:
Tak, ale w przedziale domkniętym
16 sty 18:55
zef: Dziękuję bardzo
16 sty 18:56
zef: Mam problem z innym przykładem:
Wyznacz wartości (o ile istnieją) funkcji f: największa (M) i najmniejszą (m) w podanym
zbiorze:
| | 1 | |
f(x)= |
| , x∊<1;2)u(2;3> |
| | x2−4 | |
Liczę pochodną:
Przyrównuję do zera co daje mi
x=0 który nie należy do przedziału. Czyli sprawdzam punkty skrajne przedziałów= 1 i 3
W odpowiedziach jest jednak że M i m nie istnieją, dlaczego ?
16 sty 21:13
zef:
16 sty 21:31
zef: Pomoże ktoś ?
16 sty 21:39
zef:
16 sty 21:49
Mila:
Zatem w podanym zbiorze nie istnieje najmniejsza wartość i tak samo największa nie istnieje.
Ty obliczyłeś osobno w każdym z przedziałów.
I tak w przedziałe <1,2) istnieje największa, nie istnieje najmniejsza.
16 sty 21:51
zef: Hmm, trochę dalej nie rozumiem.
Licząc te granice zostało udowodnione, że w 2 funkcja ta nie jest ciągła, ale dalej nie kumam
czemu nie mogę liczyć tego poprostu f(1) i f(3)
16 sty 21:56
zef: Aha, chyba już wiem. Rozpatrując 2 przedziały otrzymujemy +
∞ i −
∞ co oznacza że nie ma ani
wartości maksymalnej ani minimalnej, ja chyba sprawdzałem dla dwóch tak jakby oddzielnych
przedziałów
16 sty 21:59
Mila:
To właśnie napisałam, ale chyba, nie doczytałeś.
16 sty 22:14
zef: Tak, już widzę, jeszcze raz dziękuję bardzo !
16 sty 22:39