usun niewymiernośc mianownika
carl: | | 18 +2√3 | |
wymnażam mianownk i licznik przez 3+2√3 i wychodzi mi |
| lecz odpowiedz jest |
| | −3 | |
inna. gdzie jest bład?
16 sty 18:18
5-latek: jaka jest
16 sty 18:20
5-latek: 6(3+2√3)= 18+12√3
16 sty 18:21
carl: −2(3+2√3)
16 sty 18:21
Pełcio: | | 2 | |
może jest taka?  −6− |
| √3 |
| | 3 | |
16 sty 18:21
Pełcio: 5−latek napisał już, masz błąd w mnożeniu góry, ja tego nie sprawdziłem
16 sty 18:23
carl: taki prosty błąd

dzięki za pomoc
16 sty 18:25
5-latek: Napisalem gdzie blad
Odpowiedz moze byc rozna
U[18+12
√3}{−3}= −6−4
√3= −2(3+2
√3
16 sty 18:25