pierwiastki
Madzia: −q6+5q3−4=0
Jak to obliczyć i jakie założenia ?
16 sty 18:03
5-latek: q6−5q3+4=0
q3= t (bez zalozen dlaczego ?
16 sty 18:04
Madzia: W sumie fakt 3 może być dodatni i ujemny
16 sty 18:05
5-latek: I gitara
16 sty 18:06
Madzia: czyli t2−5t+4=0
(t+5)(t−1)=0
q3=5 lub q3=1 ?
16 sty 18:07
Madzia: q3=−5 *
16 sty 18:07
5-latek: No nie bo wyraz wolmy =4 a u Ciebie (−5) wiec popraw
16 sty 18:09
Madzia: Bach, źle, wzory vieta kuleją
16 sty 18:09
5-latek: licz delte i t1 i t2 najlepiej
16 sty 18:10
Madzia: (t−4)(t−1)=0 o teraz dobrze
16 sty 18:10
Madzia: Staram się nauczyć korzystać z tego "triku"
16 sty 18:10
5-latek: (t−4)(t−1)= t2−t−4t+4= t2−5t+4 dobrze
16 sty 18:12
Madzia: Dzięki wielkie !
16 sty 18:13
5-latek: t=4 i t=1
q3=4 to q= .....
q3=1 to q= ....
16 sty 18:13
Madzia: To już mi nie potrzebne, bo to tylko część zadania, a ta delta przez moje "pomyłki" mi nie
wychodziła
16 sty 18:15
Madzia: Ale jakbyś mógł mi jedną rzecz wyjaśnić, do czego służy konkretnie granica ciągu ?
16 sty 18:15
5-latek: Na zdrowie
16 sty 18:16
5-latek: Wedlug mnie to do obliczania pochodnych z definicji np , do okreslania zbieznosci szeregow
Koledzy jesczze cos podpowiedza
16 sty 18:18