Oblicz wartość wyrażenia tg^3 α - ctg^3 α wiedząc, że tgα - ctg α = 5 i α∊(0,π)
234: Oblicz wartość wyrażenia tg
3 α − ctg
3 α wiedząc, że tgα − ctgα = 5 i α∊(0,π). Bardzo proszę
o rozwiązanie z wyjaśnieniem
16 sty 17:29
relaa:
tg3(x) − ctg3(x) = [tg(x) − ctg(x)]3 + 3[tg(x) − ctg(x)]
16 sty 17:32
234: Ok, a jak dojść do tego? Jest na to wzór?
16 sty 17:37
relaa:
(a − b)3 = a3 − 3a2b + 3ab3 − b3
(a − b)3 = a3 − b3 − 3ab(a − b)
a3 − b3 = (a − b)3 + 3ab(a − b)
Wiemy, że tg(x) • ctg(x) = 1, więc ab = ...
16 sty 17:41
234: Aaa, już rozumiem. Czyli odpowiedź 140, tak?
16 sty 17:57