Policz ekstrema globalne
BiednyStudent:

| | x2 | |
Policz ekstrema globalne funkcji f(x)= |
| w przedziale [−2;2] |
| | x−4 | |
Trochę średnio wiem jak to zrobić ekstrema globalne to jest
największa i najmniejsza wartość w przedziale?
| | x2−8x | |
Zacząłem od policzenia pochodnej funkcji f'(x)= |
| |
| | (x−4)2 | |
f↗ x∊(−
∞;0) ∪ (8;+
∞)
f↘ x∊(0;8)
Tylko chyba powinienem działać tylko na przedziale x∊[−2;2]
więc
f↗ x∊(−2;0)
f↘ x∊(0;2)
i policzyłem też wartości na krańcach przedziału dla f'(−2)=
58 f'(2)=−3
a i jeszcze zrobiłem taki rysuneczek. w punkcie x=0 jest maks lokalne? Może mi to ktoś
objaśnić?
16 sty 17:08
Jerzy:
Funkcja nie osiaga ekstrmum lokalnego w podanym przedziale, a więc jej
ekstremum globalne w tym przedziale , to jej najwieksza wartość na końcach przedziału.
16 sty 17:14
relaa:
Osiąga ekstremum lokalne, maksimum dla x = 0 i równe 0.
16 sty 17:20
Jerzy:
Sorry... pomyliłem się przy tak banalnej pochodnej
16 sty 17:22
relaa:
Każdy jest człowiekiem, więc to normalne się mylić.
16 sty 17:27
BiednyStudent: Czyli ekstrema globalne to wartości na krańcach przedziału?
Bo nie rozumiem. Co z ekstremum lokalnym?
Co powinienem zrobić w zadaniu gdzie jest pytanie o ekstrema globalne?
16 sty 21:42
BiednyStudent: halo?
17 sty 16:47