pochodne
piston: Oblicz pochodne funkcji:
a)f(x)= x
4+6x
3+8x
2+x−1
b)f(x)= x
1/3
c)f(x)= 3x*ln(x−1)
d)f(x)= 3(x+2)* e
x−2
g)f(x)= (x
2+x+1)
1/2
h)f(x)= ln(3x
2+8)
i)f(x)= log(x
2+4x+7)
Prosiłbym o rozwiązania, a nie same odpowiedzi.
16 sty 17:01
Jerzy:
A co wnosisz od siebie ?
16 sty 17:02
Mariusz:
Zacznij od granicy
Oblicz granice
| | (f(x+Δx)+g(x+Δx))−(f(x)+g(x)) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | (f(x+Δx)−g(x+Δx))−(f(x)−g(x)) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | f(x+Δx)g(x+Δx)−f(x)g(x) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | | f(x+Δx) | | f(x) | |
| − |
| | | g(x+Δx) | | g(x) | |
| |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | f(g(x+Δx))−f(g(x)) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
Mogą być dla ciebie przydatne
16 sty 18:19
piotr: 1 + 16 x + 18 x2 + 4 x3,
1/(3 x2/3),
3 ln (−1 + x) + 3 Log x,
3 e(−2 + x) + 3 E(−2 + x) (2 + x),
1/(−3 + x) − (3 + x)/(−3 + x)2,
−((2 x (−3 + x2))/(2 + x2)2) + (2 x)/(2 + x2),
(1 + 2 x)/(2√1 + x + x2),
(4 + 2 x)/((7 + 4 x + x2) ln[7 + 4 x + x2] ln[8 + 3 x2])−
−(6 x ln[ln[7 + 4 x + x2]/ln[10]])/((8 + 3 x2) ln[8 + 3 x2]2)
16 sty 18:34