znajdz wszystkie wektory ortogonalne
Krzysztofx1997: W przestrzeni R4 znajdz wszystkie wektory ortogonalne jednoczesnie do [1,1,0,0] oraz
[0,0,1,1]. Sprawdz, ze tworza one przestrzen liniowa i znajdz jej wymiar.
Moglby ktos podpowiedziec jak zaczac?
16 sty 15:43
g:
v = [a,b,c,d]
v * [1,1,0,0] = 0 ⇒ a+b=0
v * [0,0,1,1] = 0 ⇒ c+d=0
v = [a,−a,c,−c] (dwa stopnie swobody, więc wymiar 2)
tak zdefiniowany wektor spełnia aksjomaty: dodawania i mnożenia przez skalar.
16 sty 16:19
Krzysztofx1997: Dobrze tylko co oznacza "dwa stopnie swobody" ?
16 sty 16:24
Krzysztofx1997: Czy jesli wyszloby przykladowo ze przestrzen V zdefiniowana jest V = [a,−a,c,d] wtedy wymiar
dimV = 3 ?
16 sty 16:27
g: Dobra, cofam te stopnie swobody. Wymiar = 2 ponieważ wystarczą dwa wektory bazy, np.
b1 = [1,−1,0,0], b2 = [0,0,1,−1] żeby każdy wektor z tej podprzestrzeni przedstawić jako
kombinację liniową wektorów bazy. Jeden wektor bazy nie wystarczy.
Wymiarem [a,−a,c,d] jest 3.
16 sty 18:07