Bardzo trudne zadanie
BiednyStudentV2: Czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi rozwiązanie tego zadania?
(−1=i√3)35
16 sty 13:59
BiednyStudentV2: *
(−1=i√3)35
16 sty 14:00
Jerzy:
Skorzystaj ze wzoru de Moivre'a
16 sty 14:00
BiednyStudentV2: (−1+i√3)35=2(cos( π3*35) + isin(π3*35))
Wychodzi mi wynik −234 + 234√3i
16 sty 14:04
relaa:
Można zauważyć, że (−1 + i√3)35 = (−1 + i√3)33 • (−1 + i√3)2
(−1 + i√3)2 = −2(1 + √3)
oraz
(−1 + i√3)3 = 23 = 8 dalej (−1 + i√3)6 = 26 = 64 ... (−1 + i√3)33 = 233
zatem,
(−1 + i√3)35 = (−1 + i√3)33 • (−1 + i√3)2 = 233 • (−2)(1 + i√3) =
−234(1 + i√3).
16 sty 14:13