gim
gimnazjum:

1.Przez kolisty trawnik jak na rysunku wyznaczono trzy ścieżki o długościach 120, 120 i 96 i
kąt między 120 to 60 stopni. Obliczyć średnicę tego trawnika.. Trudne nie wiem jak sie za to
zabrac..
2. Deska ma długość równą 2m, a grubośc 36mm. Jaką ma długość deska o tej samej masie i
szerokości, ale grubości równej 20mm?
16 sty 13:30
Jerzy:
| | 2 | 120√3 | |
1) d = 2* |
|
| = .... i policz. |
| | 3 | 2 | |
16 sty 13:37
Jerzy:
2)
V
1 = 2m*x*36mm
V
2 = d*x*20mm
| | 72 | |
2*x*36 = d*x*20 ⇔ 72 = 20*d ⇔ d = |
| = 3,6 m |
| | 20 | |
16 sty 13:41
gimnazjum: A skąd wziąłeś pierwsze równanie?
16 sty 14:32
gimnazjum: Drugiego też do końca nie rozumiem.. dlaczego mnożyśz metry razy milimetry i co oznacza x i d?
16 sty 14:34
Jerzy:
1) Jak połaczysz wolne końce ścieżek 120 , to dostaniesz trójkąt równoboczny.
| | a*√3 | |
Promień okregu opisanego to r = |
| |
| | 2 | |
2) d − szukana długość drugiej deski, x − szerokość obydwu desek
(mm sie upraszczają i zostaje wymiar w metrach )
16 sty 14:40
Jerzy:
| | 2 | | a*√3 | |
tzn ... r = |
| *h , a h = |
| |
| | 3 | | 2 | |
16 sty 14:41
gimnazjum: ok. dziękuję bardzo, a chciałoby Ci się jeszcze rozpisać to drugie bardziej szczegółowo? Nie
umiem upraszać tak sprawnie jak Ty

. Ale dziękuję bardzo, chyba rozumiem, a na pewno
pierwsze
16 sty 14:43
Jerzy:
2) 2[m]*x*36[mm] = d[m]*x*20[mm]
| | 2[m]*x*36[mm] | | 72 | |
d[m] = |
| = |
| [m] = 3,6[m] ... a teraz widzisz ? |
| | x*20[mm] | | 20 | |
16 sty 14:47
gimnazjum: No tak

Dziękuję

!
16 sty 14:50