Oblicz pochodną
BiednyStudent: | | 4ex | |
Mam pochodną ( |
| )' po moich magicznych obliczeniach wyszło mi cuś takiego |
| | √2x+5 | |
| 4ex(√2x+5−1√2x+5) | |
| |
| (√2x+5)2 | |
16 sty 13:04
Jerzy:
Drugi człon w nawiasie licznika zły.
16 sty 13:06
BiednyStudent: | | 8ex(x+2) | |
wolfram mówi że powinno wyjść tak |
| |
| | (2x+5)32 | |
Co z tym można jeszcze zrobić? Oo
Bo żadne sensowne przekształcenie nie przychodzi mi do głowy
16 sty 13:07
Jerzy:
Ojj ...dobrze (żle popatrzyłem)
16 sty 13:08
Jerzy:
Zostaw wynik tak, jak napisałeś.
16 sty 13:09
BiednyStudent: No oki

Dziena
16 sty 13:13
BiednyStudent: | | 1 | |
Jerzy mam jeszcze jedno pytanie, mam pochodną ( |
| )' jeżeli skorzystam ze wzoru, że |
| | x2 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
(1x)'= − |
| to wyjdzie mi coś takiego − |
| *2x= − |
| |
| | x2 | | x2 | | x | |
| | 2 | |
ale jeżeli skorzystam ze wzoru na pochodną ilorazu to wyjdzie mi − |
| |
| | x3 | |
I komu wierzyć? Oo
16 sty 13:49
Jerzy:
| | 1 | | 2 | |
W pierwszym przypadku masz: f'(x) = − |
| *2x = − |
| |
| | x4 | | x3 | |
| | 0*x2 − 1*2x | | 2 | |
W drugim: f'(x) = |
| = − |
| |
| | x4 | | x3 | |
16 sty 13:51
Jerzy:
W pierwszym przypadku korzystasz ze wzoru na pochodną funkcji złozonej:
| | 1 | | 1 | |
[ |
| ]' = |
| *f'(x) |
| | f(x) | | [f(x)]2 | |
16 sty 13:54
Jerzy:
Oczywiście minus przed ułamkiem.
16 sty 13:56
BiednyStudent: aaaaa zapomniałem że tą funkcje jeszcze trzeba do kwadratu podnieś

Dzięki
16 sty 13:56
relaa:
Przecież wzór jest [xn]' = nxn − 1.
16 sty 13:57
Jerzy:
W tym przypadku tak .....f(x) = x−2
16 sty 13:58