f.kwadratowa
Kenghi: Wyznacz takie wartości parametru m dla których wartość bezwględna różnicy pierwsiastków
równania5x2 − mx +1=0 jest równa 1
Bardzo prosze o pomoc, nie moge dojść do poprawnego rozwiązania.
14 sty 22:18
Aramis:
1/ Δ>0 ( bo nie mogą być takie same gdyż różnica byłaby = 0
Ix
1 −x
2I= 1
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | | √Δ | |
x1 −x2= |
| − |
| = |
|
|
| | 2a | | 2a | | a | |
zatem 2) warunek:
ad1) Δ= m
2 −20
to m
2 −20 >0 => m€( −∞, −2
√5) U ( 2
√5,∞)
ad2) I
√m2 −20I= 5 => m
2 −20= 25 => m
2 = 45 => m= 3
√5 v m= −3
√5
obydwa m spełniajaa pierwszy warunek
więc:
Odp:
m= −3√5 v m= 3√5
14 sty 23:04