matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie z logarytmem
Dzięki:
2(log x)
3
−3(log x)
2
+1=0
16 sty 11:33
Jerzy:
x > 0 podstaw: logx = t 2t
3
− 3t
2
+ 1 = 0 .... i obliczaj t.
16 sty 11:39
===:
x>0 logx=t 2t
3
−3t
2
+1=0 2t
2
(t−1)−(t−1)=0 (t−1)(2t
2
−1)=0 itd
16 sty 11:42