matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak rozwiązać takie równanie logarytmiczne?
Sebastian:
Wygląda to tak:
log(
√
x−1
+1
log(
√
x−1
+7
1
2
=
Powinno wyjść x=5. Mi wyszło, że x=5 lub x=10, ale nie pasują do dziedziny, więc to pewnie ją źle obliczyłem.
16 sty 11:31
Sebastian:
Sorki, źle to zapisałem
log(
√
x−1
+1)
1
=
log(
√
x−1
+7)
2
16 sty 11:40
Jerzy:
Jedyne rozwiązanie: x = 5 t =
√
x−1
(t + 1)
2
= t + 7 t
1
= 2 lub t
2
= −3 (odpada)
√
x−1
= 2 ⇔ x = 5
16 sty 11:51