Rzut wektora b na wektor a
Andre: Powiedzialby mi ktos jak policzyc rzut wektora b na wektor a ?
→ →
Skorzystalem, ze wzoru (a*b)/ |a|2 * a
→
I wyszlo mi jakoby nowo powstaly wektor (rzut) mial wartosci u = −9/14i −27/14j+9/7k
16 sty 10:52
Jerzy:
A jakie masz wektory ?
16 sty 11:02
Andre: aaa fakt fakt xD!
A= 1i+3j−2k
b= 2i−j+4k
ab=−9
|a|= √14
|b|= √21
16 sty 11:09
Jerzy:
ba→ = [9/14 , 27/14 , −18/14]
16 sty 11:17
Andre: co zle policzylem?
16 sty 11:21
Jerzy:
We wzorze w liczniku jest moduł: |aob|
16 sty 11:24
Andre: Aaa to nie wiedzialem

. A ten wzor istnieje w kazdym wypadku czy tylko w jakichs konkretnych
(musza byc jakies zalozenia)?
16 sty 11:30
Andre: To jeszcze jedno szybkie pytanko: "Jaka jest składowa wektora a wzdłuż kierunku b"
czy tutaj takze trzeba policzyc rzut a na wektor b?
16 sty 12:02