Wyznacz ekstrema funkcji
Iza98: Mam problem z wyznaczeniem ekstremum funkcji w tych dwóch przykładach:
a) y=x4−8x3+22x2−24x+12
f) y=x√4−x2
W przykładzie "a", wyznaczyłam pochodną:
y'=4x3−24x2+44x−24
Ale nie mam pojęcia jak obliczyć z tego miejsca zerowe. Próbowałam wyłączyć 'coś' jak w
równaniu wielomianowym, ale nie wyszło.
Natomiast w "f" jedynie określiłam dziedzinę D:(−2, 2), bo przy wyznaczaniu pochodnej już
całkowicie poległam
16 sty 10:00
Jerzy:
a) Zauważ,że: x = 1 jest pierwiastkiem, więć podziel ten wielomian przez : x − 1
16 sty 10:07
Jerzy:
| | x2 | | 4 − 2x2 | |
f) f'(x) = √4−x2 − |
| = |
| |
| | √4−x2 | | √4−x2 | |
16 sty 10:09