całka po krzywej
daniel: obliczyc calke po krzywej w przestrzeni K = { (x,y,z) : x2 +y2 =4 , z=xy , x≥0 y≥≥0 }
zorientowanej zgodnie z ruchem np od punktu (1,0,0) do punktu (0,1,0):
∫ exdx + ydy + dz (po obszarze K )
bardzo błagam o pomoc
16 sty 05:04
jc: Punkty (1,0,0), (0,1,0) nie należą do krzywej, bo nie należą do pierwszej powierzchni,
1+0=1≠4, 0+1=1≠4.
16 sty 08:54
g: To jest całka po krzywej zamkniętej z pola wektorowego v = [ex, y, 1]
które jest potencjalne. potencjał φ = ex + y2/2 + x
zatem całka = 0
16 sty 12:40
g: pomyłka. φ = ex + y2/2 + z
16 sty 12:41
g: znowu pomyłka, nie zauważyłem ograniczenia x,y≥0. to już nie będzie krzywa zamknięta.
całka to różnica potencjałów na początku i na końcu trajektorii.
16 sty 12:43