całki nieoznaczone
pizzanacienkim: Dobry wieczór, proszę o pomoc.
Próbowałem wykonać podstawienie t=
3√x ale nie wiem co dalej i czy to dobra droga.
15 sty 23:14
pizzanacienkim: poprawka: powinien być 5√x
15 sty 23:17
jc: Dwa pierwsze składniki oczywiste.
∫ x−3/2 ln x dx = −2 ∫ (x−1/2) ' ln x dx = −2 x−1/2 ln x + 2 ∫ x−3/2 dx =
−2 x−1/2 ln x − 4 x−1/2
15 sty 23:24
pizzanacienkim: Co tu się stało
15 sty 23:26
jc: x=t3
= ∫ (5t3/2 − 4 t3 + ln t3) t−9/2 3t2 dt
15 sty 23:33
pizzanacienkim: Matko tu powinno być podstawienie √x=t Bardzo prepraszam
15 sty 23:36
jc: x=t2
∫ = ∫ (5t−4t2+2ln t)t−3 2t dt
15 sty 23:41
pizzanacienkim: AA i teraz z to wymnozyc i rozbić na calki tak?
15 sty 23:41
jc: Tylko po co podstawiać, skoro znasz wynik?
15 sty 23:43
pizzanacienkim: A jak to można bez podstawienia
15 sty 23:45
jc: Tak, jak napisałem (trzeci wpis). Dwa pierwsze składniki oczywiste, a trzeci
całkujesz przez części.
15 sty 23:50
pizzanacienkim: Chyba jestem za głupi żeby zrozumieć xd
15 sty 23:50
pizzanacienkim: Na uczelni zawsze całość była calkwoama przez części, muszę to sobie ogarnąć.
15 sty 23:52