ttt
tade: Czy przed uzywaniem wzorow vieta trzeba sprawdzac czy delta nie jest ujemna?
15 sty 22:28
Eta:
Trzeba
15 sty 22:28
b.: Chyba że ze wzorów Viete'a się okaże, że rozwiązań nie ma, wtedy delta jest i tak bez znaczenia

No ale bezpieczniej pewnie zawsze sprawdzać.
15 sty 22:32
jc: x2−9x + 20=0, wzory podpowiadają, że pierwiastki to 4,5. Po co liczyć deltę?
15 sty 23:02
Eta:
x
2−4x+5=0
wzory podpowiadają ,że x
1+x
2=4 i x
1*x
2=5 ( i ............

a tu okazuje się,że : Δ<0
15 sty 23:11
jc: I co z tego, że Delta ujemna?
(x1−x2)2 = (x1+x2)2−4x1x2=16−20=−4
x1−x2 = ±2i
x1,2 = 2 ± i
15 sty 23:18
tade: jc jestem na poziomie szkoly sredniej wiec nie znam liczb (?)zespolonych
15 sty 23:21