Matura
Pati18773: Dane jest równanie a2(x2−6) +ax = a2 −1 z parametrem a. wyznacz wszystkie dodatnie wartosci
parametru a dla ktorych rownanie ma dwa rozne pierwiastki całkowite.
15 sty 22:06
Pati18773: Przekształciłam do tej postaci:
a2x2+ax−7a2+1=0
Co dalej ?
15 sty 22:08
Eta:
a>0
| | 1 | |
ma pierwiastki całkowite jeżeli |
| −7 −− jest liczbą całkowitą |
| | a2 | |
zatem a
2 jest dzielnikiem 1 to a= 1>0 lub a= −1<0
dla a=1 x
2+x−6=0 ⇔ (x+3)(x−2)=0 ⇒ x= −3 v x= 2
15 sty 22:26
Pati18773: W odp jest jeszcze a=2 i a=3
15 sty 22:40
Eta:
W treści zadania napisałaś dodatnie wartości a
Może ma być : wszystkie wartości a
wtedy dla a= −1 x2 −x−6=0 ⇒ (x−3)(x+2)=0 ⇒ x= 3 v x= −2
15 sty 23:07
Pati18773: Aby pierwiastki były liczbami całkowitymi, to na podstawie
| | −1 | |
wzorów Viete'a: x1 + x2 = |
| jest liczbą całkowitą, stąd |
| | a | |
| | 1 | |
uwzględniając warunek a > 0 wynika, że liczba a= |
| , gdzie n∈ N |
| | n | |
16 sty 19:58
Pati18773: Tak jest w odp i tego nie rozumiem
16 sty 19:58
Pati18773: Nikt nic ?
16 sty 20:07