szereg
Adamm: zadanie dla
Jack
| | sin(n) | |
wykaż że szereg ∑n=1∞ |
| jest zbieżny  |
| | n | |
15 sty 20:59
Jack:
sin n ≤ n
zatem
∞
| | n | |
∑ |
| = 1 czyli jest zbiezny. |
| | n | |
n=1
zatem
| sin n | |
| z KP rowniez jest zbiezny... |
| n | |
gdzie jest haczyk?
15 sty 21:03
Adamm: kryterium porównawcze możemy stosować jedynie dla szeregów o wyrazach dodatnich,
a ∑
n=1∞ 1 jest rozbieżny jako suma jedynek, 1+1+1+1+1+...
15 sty 21:05
Jack: tak, fakt, ze to suma jedynek czyli rozbiezny.
eh..
czyli leibnitz i zbieznosc bezwzgledna...
15 sty 21:06
jc: Jack, to zbieżny, czy rozbieżny? nie suma jedynek, tylko ∑ (sin n)/n.
15 sty 21:09
Adamm: ok, podpowiedź
kryterium Dirichleta
15 sty 21:09
Adamm: a, i szereg jest zbieżny warunkowo, to trzeba zaznaczyć, więc nie ma się co męczyć
15 sty 21:17
Jack:
sin(n) jest ograniczony, − 1 ≤ sin(n) ≤ 1
| | 1 | |
oraz |
| jest monotoniczny (rosnacy) i zbiezny do zera, bo |
| | n | |
n−>
∞
no to z kryterium Dirichleta szereg a
n * b
n jest zbiezny.
o to chodzilo?
15 sty 21:22
Adamm: tak, ale to nie jest kompletne
nie chodzi o samo ograniczenie sin(n), a o ograniczenie
sin(1)+sin(2)+...+sin(n) (ciąg sum częściowych ma być ograniczony)
15 sty 21:23
15 sty 21:24
Jack: ahh, nie mysle juz...faktycznie 1/n jest malejacy.
co do tego szeregu...
to nie wiem jak to wykazac.
tak wlasciwie to pierwszy raz w zyciu korzystam z kryterium Dirichleta.
15 sty 21:27
Adamm: ok, może nie znasz wzoru na
| | cos(x/2)−cos[(n+1/2)x] | |
sin(x)+sin(2x)+sin(3x)+...+sin(nx)= |
| |
| | 2sin(x/2) | |
teraz staję się oczywiste że sumy częściowe sin(1)+...+sin(n) są ograniczone, zatem na mocy
kryterium Dirichleta szereg jest zbieżny
15 sty 21:30
Jack: a nie kojarzylem tego wzoru...
ale byc moze z zespolonym to mozna jakos w miare szybko?
15 sty 21:43
Adamm: udowodnić? to się właśnie tak udowadnia
15 sty 21:44
Jack: czemu nie ?
15 sty 22:09
Jack: albo lepiej jakies wskazowki a ja sprobuje? : )
15 sty 22:09
jc: Wzór na sumę sin kx?
z=cos x + i sin x
1 + z + z2 + ... + zn = ...
15 sty 22:55
Jack: hmm, nie czaje
z = cosx + isinx
z2=cos(2x)+isin(2x)
z3=cos(3x)+isin(3x)
itd
a czy sin(x) + sin(2x) + sin(3x) + ... = cosx+isinx+cos(2x)+isin(2x)+cos(3x)+isin(3x)+... ?
15 sty 23:11
jc: Część rzeczywista to suma kosinusów, część urojona to suma sinusów.
Znasz wzór na sumę geometryczną. Porównujesz i masz.
15 sty 23:14
Jack:
a no jak wezme Im to faktycznie sie zgadza.
im(cos(x)+isin(x)+cos(2x)+isin(2x)+cos(3x)+isin(3x)+...) = sinx+sin(2x)+sin(3x)+...
| | 1 − zn | | 1−cos(nx)−isin(nx) | |
im(1+z+z2+z3+...+zn) = im( |
| ) = im( |
| ) = |
| | 1 − z | | 1−cosx−isinx | |
| | −sin(nx) | | sin(nx) | |
= |
| = |
| |
| | −sinx | | sinx | |
cos chyba skopalem
15 sty 23:23
Jack: oczywiscie powinno byc
| | 1−zn | | z − zn+1 | |
im(z+z2+...+zn) = im(z * |
| ) = im( |
| ) = |
| | 1−z | | 1−z | |
| | sinx − sin(x(n+1)) | | | | x−xn−x | | x+xn+x | | 2 sin |
| cos |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
= |
| = |
| = |
| | −sinx | | −sinx | |
?
15 sty 23:55
Adam: Źle wyznaczyłeś część urojoną
16 sty 09:45