Trudna granica x dąży do 0.
papryk: x→0
14 sty 21:23
Aramis:
Etam , jak trudna
x →0
| | 116*sin(x4)*sin(x4) | |
f(x) = |
|
|
| | x4*x4 | |
to
| | sinx4 | |
otrzymasz lim |
| = 1
|
| | x4 | |
x →0
lim f(x) =
116*1*1=
116
x→0
14 sty 21:42
papryk: grrr
czarna magia
| | 1 | |
czyli kluczem do sukcesu jest to, by pomnożyć licznik i mianownik razy |
| ? |
| | 16 | |
dobrze rozumiem?
dzięki temu otrzymujemy te dwie jedynki?
a tak w ogóle, dzięki za pomoc
14 sty 22:19
Aramis:
tak

... to właśnie ten "kluczyk"

przy tego typu granicach .
14 sty 22:24
imię lub nick:
| | sin2x4 | | 1 | | sinx4 | | 1 | |
|
| * |
| = ( |
| )2* |
| |
| | | | 42 | | x4 | | 42 | |
15 sty 00:06
Aramis:
15 sty 00:17
papryk: | | cosx | |
a czy lim |
| też równa się 1 i analogicznie tan i ctg też? |
| | x | |
x→0
19 sty 18:01
Bogdan:
Dzień dobry
Eto 
, poznać Cię po
etam
19 sty 18:09
Eta:
19 sty 18:24
papryk: link nie działa
19 sty 18:24
Eta:
"etam" .... bo zawiera mój nick
19 sty 18:25
Eta:
Jaki link?
19 sty 18:26
papryk: aha (myślałem, że to zaszyfrowana odpowiedz do mnie)
a jak to jest z tym, co napisałem wyżej?
19 sty 18:40
ala: hej

a jak rozwiązac cos takiego ?
lim x→0 (sin(x)/x)
1/x2
8 gru 16:49