matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz sumę
pingwin:
wyznacz sumę dwudziestu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego,mając dane;a1=12,a2=6
14 sty 21:15
bartek:
a
2
−a
1
=r ⇒ r=−6
[2a
1
+(n−1)r]*n
S
n
=
2
S
20
=−900
14 sty 21:21