PROCENTY
Anka.: 1.)Po dwukrotnej obniżce ceny, najpierw o 25 %, później 5% płaszcz kosztował 285 zł. Oblicz
cenę płaszcza przed obniżkami.
2.) Obniżono cenę towaru najpierw o 15% a póxniej o 10%. Podaj aktualną cenę towaru jeżeli
przed obniżkami kosztował 28 zł.
14 sty 20:48
Aramis:
1/ x −−− cena płaszcza przed obniżkami
to x*0,75*0,95 = 285
x = 400 zł
2) x= 28 −−− cena przed obniżkami
y −−− cena po obniżkach
podobnie:
28*0,85*0,9= y
weź kalkulator i wymnóż .... i po bólu
14 sty 21:09
Anka.: wyszło mi z tego 21,24 i co dalej ?
14 sty 21:45
Anka.: aaa dobra dobra już mam i rozumiem

dziękuje
14 sty 21:46
Aramis:
to jest odp
cena po tych dwu obniżkach wynosi
21, 24 zł
i to wszystko
14 sty 21:47