znowu ja :D
milena: Oblicz pole rombu o boku długości 17cm, w którym długości przekątnych różnią się o 14cm.
14 sty 20:39
Aramis:
a −− dł. boku rombu
e,f −−− długości przekątnych e −− dł. krótszej f −−− dł. dłuższej, f,e>0
f − e= 14 i a = 17
z tw/ Pitagorasa w jednym z trójkatów prostokątnych
( 12f)2 + (12e)2 = a2
to 12f − 12e = 7 => 12f= 7 −12e
otrzymasz (7+12e)2 + (12e)2 = 172
po uporządkowaniu otrzymasz:
12e2 +7e −240=0 Δ= 529 √Δ=23
dokończ , pamiętaj ,że e >0
po wyznaczeniu e i f= 14 +e
P= 12*e*f =........
14 sty 20:59