proszę o pomoc
milena: Dany jest trapez równoramienny ABCD. Ramię tego trapezu ma długość 10cm, a obwód
wynosi 40cm. Oblicz długości podstaw tego trapezu, jeśli wiadomo, że
tga =34 , gdzie a jest kątem ostrym tego trapezu.
14 sty 20:38
zz:

Dane:
obwód=40 cm
AD=BC=10 cm (trapez równoramienny)
α=β= tg
34 =0,75
α≈37 stopni
Z trójkąta AED obliczymy "h"
sinα = u{h}{AD
h=sin37*10
h=0,6018 *10
h≈6cm
Obliczymy "x" z tw. Pitagorasa
AD
2= x
2 +h
2
x
2= AD
2 − h
2
x
2= 10
2 − 6
2
x
2= 100 − 36
x
2 = 64
x=
√64
x=8
AE=FB=8 cm
Obliczamy podstawę
2*10+2*8=36
40−36=4
4:2=2
jedna podstawa jest 2, a druga 18
15 sty 00:06
Eta:

Z treści zadania
a+b=20
z tw. Pitagorasa 25k
2=100 , k>0 ⇒ k=2
to a−b=8k =16
a+b=20
a−b=16
−−−−−−−−−−
2a=36 ⇒ a=18 cm to b=2 cm
==================
18 lut 15:52