witam wszystkich
Kamila:
Hej,mam do rozwiązania dwa przykłady ułamkowe

2x+3
−−−−−−−− = [x−1]
[ x−3 ]
2x−3
−−−−−−− ≥ [3x − 5]
[ x−1 ]
14 sty 15:20
Adamm: [] to część całkowita czy zwykły nawias
14 sty 15:20
Jerzy:
To pewnie moduł.
14 sty 15:22
Kamila: to moduł tj.wartość bezwzględna dlatego mam z tym problem,bez tego bym rozwiązała
14 sty 15:23
Adamm: x≠3
2x+3=|x−1||x−3|
teraz metodą starożytnych
2x+3=(x−1)(x−3) lub 2x+3=−(x−1)(x−3)
x=0 lub x=6
sprawdzamy, ok
rozwiązania to 0 oraz 6
14 sty 15:26
Adamm: x≠1
2x−3≥|x−1||3x−5|
2x−3≥−(x−1)(3x−5)
2x−3≥(x−1)(3x−5)
ostatecznie
14 sty 15:33