matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
pochodna:
Korzystając z definicji obliczyć pochodną w punkcie x0: h(x)= 4
x
14 sty 15:12
Vex:
Lim x dazy do 0 rowna sie F'(x0 + deltax) − f(x0) przez delta x
14 sty 15:13
Adamm:
f(x
0
+Δx)−f(x
0
)
4
x
0
+Δx
−4
x
0
lim
Δx→0
= lim
Δx→0
=
Δx
Δx
4
Δx
−1
e
Δxln4
−1
= 4
x
0
lim
Δx→0
= 4
x
0
lim
Δx→0
ln4
=
Δx
Δxln4
= 4
x
0
ln4
e
x
−1
x
granica specjalna lim
x→0
= lim
x→0
=
x
ln(x+1)
1
1
= lim
x→0
=
= 1
ln(x+1)
1/x
lne
14 sty 15:18