Proszę o pomoc :D
KacperZ: Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych większych od 10 i mniejszych od 200,które przez
dzieleniu
przez 3 dają resztę 2
14 sty 14:19
Adamm: to są liczby postaci 3k+2
11, 14, ..., 200
200=11+3(n−1)
n=64
14 sty 14:23
Janek191:
an = 3 n + 2
===========
a1 = 5 a2 = 8 a3 = 11
an = 3 n + 2 < 200 ⇒ 3n < 198 ⇒ n < 66
n = 65
Mamy obliczyć sumę S = S65 − S2
S2 = a1 + a2 = 13
a65 = 3*65 + 2 = 197
więc
S65 = 0,5*( a1 + a65)*65 = 0,5*(5 + 197)*65 = 101*65 = 6 565
S = 6 565 − 13 = 6 552
===================
14 sty 14:26