Pomoże ktoś przy dwóch zadaniach??
Kriko: | | 1 | |
1. Jakie liczby całkowite są rozwiązaniami nierówności − |
| x 2 + 5x −10 ≥ 0  |
| | 2 | |
2. Rozwiąż równanie
√x2 −2x + 1 = 4
14 sty 13:43
Kriko: To mogę na kogoś liczyć
14 sty 13:55
Kriko:
14 sty 13:55
Jerzy:
Możesz ...policz Δ w 1)
14 sty 13:57
Kriko: Ok
14 sty 13:57
Kriko: No wyszło mi x= 5+√2 oraz 5−√2
14 sty 13:58
5-latek: Nr 2
√x2= |x|
|x−1|=4
14 sty 13:58
===:
2)
|x−1|=4
x1=
x2=
14 sty 13:58
Kriko: Jak pozbędę się ułamków i narysuję na wykresie to wychodzi mi że liczb całkowitych jest 3: to
4,5,6 Czy to jest dobrze
14 sty 13:59
Jerzy:
1) źle.
14 sty 14:00
Kriko: A w tym drugim mogę zrobić tak
√x2 − 2x +1 = 4
√(x−1)2 = 4
x−1=4
x=5
14 sty 14:01
Kriko: A co jest źle w tym 1
14 sty 14:01
Jerzy:
2) nie możesz.
14 sty 14:01
Jerzy:
1) Ile wynosi Δ ?
14 sty 14:02
Kriko: No mi wyszła 2
√5
A dlaczego tak nie mogę? Przecież jak podstawię 5 to wychodzi dobrze
14 sty 14:04
Adamm: 2)
√x2−2x+1=4
√(x−1)2=4
|x−1|=4
x−1=4 lub x−1=−4
x=5 lub x=−3
14 sty 14:04
5-latek: Patrz post 13 ; 58 dlatego
14 sty 14:05
Adamm: bo tracisz rozwiązanie
14 sty 14:05
Jerzy:
1) Δ = 5
14 sty 14:07
Kriko: Jakim cudem wychodzi delta równa 5
14 sty 14:28
Jerzy:
Δ = 52 − 4*(−1/2)*(−10) = 25 − 20 = 5
14 sty 14:29
Kriko: No a skoro ja sobie na początku już pomnożyłem razy 2
14 sty 14:32
Kriko: Przecież w końcowym wyniku musi być to samo...
14 sty 14:33
Kriko: Więc x= 5+√2 oraz 5−√2
14 sty 14:33
Jerzy:
No to wtedy Δ = 2√5
i teraz licz miejsca zerowe.
14 sty 14:35
Jerzy:
źle
14 sty 14:35
Kriko: No mi wychodzi tak jak wcześniej napisałem
14 sty 14:35
Kriko: Dlaczego?
14 sty 14:35
Jerzy:
| | −10 + 2√5 | |
x1 = |
| = 5 − √5 |
| | −2 | |
14 sty 14:36
Kriko: OK już widzę gdzie mam błąd
14 sty 14:37
Kriko: Czyli takich liczb jest 5

3,4,5,6,7
14 sty 14:41
Jerzy:
nie.
14 sty 14:43
Kriko: To ile
14 sty 14:44
Jerzy:
x ∊ ( ≈ −7,23 ; ≈2,77)
14 sty 14:46
Kriko: No a w pytaniu było jakie liczby całkowite są rozwiązaniami więc chyba mam rację...
14 sty 14:47
Kriko: Dlaczego −7
14 sty 14:49
Jerzy:
−7,−6,−5,−4,−3,−2,−1,0,1,2
14 sty 14:49
Adamm: Jerzy, w pierwszym rozwiązania są z przedziału <5−√5;5+√5>
14 sty 14:50
Kriko: Też mi się wydaje że Adamm ma racje ...
14 sty 14:51
Jerzy:
Fakt ... moja pomyłka
14 sty 14:51
Jerzy:
Policzyłem : − 5 −
√5
14 sty 14:52
Kriko: Czyli ile będzie tych liczb i jakie to liczby
14 sty 14:52
Jerzy:
3,4,5,6,7
14 sty 14:54
Kriko: Czyli 5 takich liczb
14 sty 14:54
Jerzy:
Tak.
14 sty 14:55
Kriko: Dziękuję wszystkim za pomoc

Jesteście wielcy
14 sty 14:55