matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice
Kamil:
√
x
−4
1) lim −>16
x−16
√
1+x
−
√
1−x
2) lim−>0
1−
√
1−x
14 sty 13:37
Jerzy:
1
1
1) = lim
x→16
=
2
√
x
8
14 sty 13:39
Kamil:
Mogę prosić o metodę rozwiązywania tego zadania
14 sty 13:51
Jerzy:
Zastosowalem regułę de l'Hospitala.
14 sty 13:54
Adamm:
√
x
−4
√
x
−4
1)
=
x−16
(
√
x
−4)(
√
x
+4)
√
1+x
−
√
1−x
1+x−1+x
1+
√
1−x
2)
=
=
1−
√
1−x
√
1+x
+
√
1−x
1−1+x
1+
√
1−x
=2
√
1+x
+
√
1−x
14 sty 14:03