całka
jola: Dobrze obliczyłam ta całkę?
| | dx | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx= |
| arc sin 2x +c czy tak to ma wyglądać |
| arc sin 2x +c , bo we |
| | √1−4x2 | | 2 | | 4 | |
| | x | |
wzorze jest arcsin |
| +c i teraz to już nie wiem  |
| | |a| | |
14 sty 13:26
KKrzysiek: ta całka jest źle przepisana
14 sty 13:28
Jerzy:
t = 2x , dt = 2dx
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dt = |
| arcsin(2x) + C |
| | 2 | | √1−t2 | | 2 | |
14 sty 13:29
jola: zdublowało mi się dx ...przepraszam
14 sty 13:29
14 sty 13:31
Jerzy:
Masz rozwiązanie 13:29
14 sty 13:32
jola: dziękuje Jerzy
14 sty 13:33
Mariusz:
Podstawienia na całki ∫R(x,√ax2+bx+c)dx
1. a>0
√ax2+bx+c=t−√ax
2. a<0
Tutaj możesz założyć że b2−4ac>0 w przeciwnym przypadku trójmian kwadratowy
pod pierwiastkiem przyjmowałby tylko wartości ujemne
Zapisujesz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem w postaci iloczynowej i podstawiasz
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
Wyznaczasz x jako funkcję zmiennej t
Wyznaczasz pierwiastek jako funkcję zmiennej t
Różniczkujesz x jako funkcję zmiennej t aby obliczyć dx
Powyższe podstawienia wystarczą aby sprowadzić całki postaci ∫R(x,√ax2+bx+c)dx
do całek z funkcji wymiernej ale jest jeszcze jedno podstawienie które czasem prowadzi
do całki która wymaga mniej obliczeń
√ax2+bx+c =xt+√c gdy c>0
14 sty 14:07