Błagam pomóżcie
Znany : Z arkusza papieru o wymiarach 34x31 należy odciąć pasek o stałej szerokości cięciami
równoległymi do dwóch brzegów arkusza, tak aby pozostała część arkusza miała pole powierzchni
równe 700cm
2. Jaka powinna być szerokość paska
14 sty 13:07
Ajtek:
Jeżeli dobrze zrozumiałem treść zadania to:
x − szerokość odcinanego paska z każdej strony, zatem
(34−x)(31−x)=700
14 sty 13:13
DM: Pole całego arkusza = 34 * 31 = 1054
Ma zostać 700 więc nalezy uciac pasek o polu = 1054 − 700 = 354
Można to osiągnąć poprzez:
a) 354 = 31*x (kartka poziomo; stała wysokość)
lub
b) 354 = 34*x (kartka pionowo; stała wysokosć)
Oblicz x dla obu przypadków i gotowe...
14 sty 13:15
Znany : Wyszło mi że x = 6, 59 ...Ta druga odp nie spełnia warunków zadania, tak
14 sty 13:19
Znany : Pomoże ktoś
14 sty 13:30
Znany :
14 sty 13:40
Znany: Mogę liczyć na to że ktoś mi wytłumaczy całe to zadanie? Nie wiem czy mam dobrze cokolwiek
14 sty 13:47
Znany: Ajtek dobrze zaczął, ale co dalej
14 sty 13:55
5-latek: post 13 : 19 tak
14 sty 14:01
Znany: Czyli ma być 6, tak
14 sty 14:04
5-latek: To podstaw sobie za x=6 i sam sprawdz
Przeciez to nie jest takie trudne
14 sty 14:06