/...
julia: Wykaż że trójkąt abc o wierzchołkach A(−1,−4) B(5,4) C(−4,2) jest trójkątem ostrokątnym
Wyszły mi dł. |AB| =10 |AC|=3√4 |BC|=√85 I gdy policzyłam z tw. cos kąt przy A wynosi 0*
pomóżcie
14 sty 12:32
Kacper:
Wystarczy tak na prawdę twierdzenie Pitagorasa.
a,b,c − boki
c − najdłuższy bok
Jeśli a
2+b
2>c
2 − trójkąt ostrokątny.
Jeśli a
2+b
2<c
2 − trójkąt rozwartokątny.
14 sty 13:10
5-latek:

Wystarczy narysowac rysunek i juz widac ze obliczona z twierdzenia zle
Nie jest to trojkat prostokatny
14 sty 14:18