Równania kwadratowe
Kiki: 1. Suma dwóch liczb wynosi 18, a iloczyn tych liczb jest równy 45. Znajdź te liczby.
Czy to są liczby 15 i 3

2. Iloczyn dwóch kolejnych liczb parzystych dodatnich jest równy 528. Jakie to liczby?
Wyszło mi że x= −12 oraz 11 ... No i to pierwsze rozwiązanie nie spełnia warunków bo mają być
dodatnie prawda

Końcowe liczby to 22 i 24
14 sty 12:04
Kiki: Mogę liczyć na jakąś pomoc?
14 sty 12:17
Kiki : Proszę o pomoc....
14 sty 12:34
Jerzy:
2n(2n + 2) = 528
4n2 + 4n = 528
n2 + n − 132 = 0
n = 11 lub n = −12 ( odpada)
2n = 22
2n + 2 = 24
Szkane liczby: 22 i 24
14 sty 12:35
Kiki : Czyli dobrze myślałem

A to 1 zadanie?
14 sty 12:36
Jerzy:
Dobrze.
14 sty 12:38
Kiki : Dziękuję Ci bardzo
14 sty 12:40
DM: a + b = 18
ab = 45
a = 18 − b
(18−b)b = 45
18b − b2 = 45
b2 − 18b + 45 = 0
b = 3 lub b = 15
a = 15 lub a = 3
14 sty 12:44