Pomocy !!
Stefano : Zaznacz na osi liczbowej zbiór liczb, które spełniają nierówność x2−4x−21≥0 i jednocześnie
nierówność x(x+5)>0
Wyszło mi x= −5, −3, 0, 7
Zaznaczyłem to na osi, ale nie wiem jak napisać ten zbiór liczb...
14 sty 12:00
Stefano: Pomoże ktoś? Proszę...
14 sty 12:16
Stefano: Proszę...
14 sty 12:33
Stefano: To będzie taki zbiór

x=(−
∞, −5) U <7,
∞)
14 sty 12:41
Ajtek:
14 sty 12:44
relaa:
x2 − 4x − 21 ≥ 0
x2 − 4x + 4 − 25 ≥ 0
(x − 2)2 − 52 ≥ 0
(x − 2 − 5)(x − 2 + 5) ≥ 0
(x − 7)(x + 3) ≥ 0 ⇒ x ∊ (−∞ ; −3] ∪ [7 ; ∞)
x(x + 5) > 0 ⇒ x ∊ (−∞ ; −5) ∪ (0 ; ∞)
Musisz wyznaczyć część wspólną zbiorów. Powodzenia.
14 sty 12:44
Stefano: x=(−
∞, −5) U <7,
∞) dobrze to zrobiłem czy źle
14 sty 12:46
Stefano:
14 sty 12:50
Stefano: Może mi ktoś napisać czy dobrze wyznaczyłem ten zbiór bo już totalnie zgłupiałem...
14 sty 12:58
relaa:
Masz odpowiedź o 12 : 44 od użytkownika Ajtek.
14 sty 12:58
Stefano: Ok, czyli dobrze
14 sty 12:59