Pomoże ktoś?
Kondzio: Dla jakiej wartości a równanie ax
2 + x + a = 0 ma jedno rozwiązanie
14 sty 10:44
5-latek: 1 przypadek
Δ=0
1−4a2=0 to (1−2a)(1+2a)=0 dalej Ty
2przypadek
a=0 wtedy masz rownanie liniowe
14 sty 11:01
Kondzio: Ogólnie mi wyszło że 0.5 i −0.5
14 sty 11:03
Kondzio: Nie wiem jak poprawnie zapisać ten drugi przypadek...
14 sty 11:03
5-latek: Sprawdzmy to
0,5x2+x+0,5
Δ= 1−4*0,5*0,5= 1−1=0
a= −0,5
Δ= 1−4*(−0,5)*(−0,5)= 1−1=0
I ten drugi przypadek musisz jeszcze uwzglednic
14 sty 11:09
5-latek: Dla a=0 dostaje rownanie liniowe
A rownanie liniowe ma jedno rozwiazanie
0*x2+x+0=0 to x=0
14 sty 11:10
Kondzio : Ok czyli te moje odpowiedzi i jeszcze do tego 0, tak

Dzięki Ci za pomoc
14 sty 11:13