Całka podójna 1-x-y
Mariolka: Jakie ograniczenie powinna mieć taka całka ∫∫(1−x−y)dxdy D: y=x2, y=4
Robiłam takie ale nie wychodzi mi dobry wynik:
−2≤x≤2
x2≤y≤4
14 sty 01:02
Adamm: te które masz są ok, ale całkuj najpierw po y
14 sty 01:06
Mariolka: No właśnie tak robiłam
14 sty 01:11
Adamm: jaki jest wynik
14 sty 01:12
Mariolka: powinno być −22415 a mi wychodzi −9610
14 sty 01:18
Adamm: | | 1 | |
∫−22∫x24 1−x−y dydx = ∫−22 4−4x−8−(x2−x3− |
| x4) dx = |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= ∫−22 |
| x4+x3−x2−4x−4 dx = 2∫02 |
| x4−x2−4 dx = |
| | 2 | | 2 | |
14 sty 01:18
Adamm: skorzystałem oczywiście z całki funkcji nieparzystej oraz parzystej od −a do a
14 sty 01:20